Frodo's missie
wie zijn wij?
Frodo's missie:
de Smaeck uit zijn Acker overbrengen in zijn culinaire gewassen
Frodo en zijn akker zijn één. Als een soort druïde voegt hij de oer-ingredienten bij elkaar die op zijn akker te vinden zijn. Grond, water, organische voeding, zaden, planten, wormen, pissebedden, zon en lucht. Ieder element krijgt zijn beurt en taak. Soms zwetend en ploeterend, dan vrolijk en fluitend leidt hij al deze aardse onderdelen naar een hoger doel.
Tussen de stralende zon tot de donder en bliksem met een duivelse wind rent hij van het éne stekje naar een andere eetbare bloem voor maar één ding.
De smaakervaring waarin akker en plant tot een hemels huwlijk zijn samengekomen.
Elke (voedsel)plant die ergens groeit neemt alle unieke eigenschappen over die er speciaal op die plek aanwezig zijn. Dat is een uniek pallet bestaande uit grondsoort, klimaat, traditie, bodemvoeding etc. Al deze elementen zorgen voor de unieke samenstelling en karakter van een plant en dat uit zich in een unieke combinatie van vorm, kleur, geur, smaak en kwaliteit.
Men noemt dit dan ook het terroir van een plant, vrucht of wortel.
Zoals Frodo het zelf zegt. 'Als ik oogst en proef, kan ik mijn acker ervaren.'
Hieronder een bredere uitleg van het begrip Terroir.
Geologie van de bodem
bodemprofiel tot 1 mtr diep
De onstaansgeschiedenis van de bodem van mijn tuinderij is een dekzandlaag die gevormd is in de ijstijd. 1 Meter Onder die dekzandlaag bevindt zich een forse leemlaag. Om die reden noemde men die grond ook wel broekgrond. een bodem die slecht water doorliet en daar groeide vaak vocht minnende bomen en planten op. Die bovenste dekzand laag en is in de basis zeer mineraalarm en weinig vochtvasthoudend.
Eén van de fijnste zandsoorten van Nederland.
Voordeel van 'arm' of licht zand is dat de groente behoorlijk hard moet werken om aan zijn mineralen en water te komen. Daar krijg je 'sterk getrainde planten' voor terug. Het nadeel is dat de groei wel wat langzamer gaat dan op een 'rijke bodem'.
Verwacht ook geen kiloknallers van mijn tuinderij.
Geschiedenis van de akker
Die 'arme' zandgrond is de basis voor het harde en noeste werken voor de boeren die zich daar vestigden. De boeren waren in dit gebied ook behoorlijk arm. Om iets te doen aan de vruchtbaarheid van de bodem hebben die boeren door de loop van de eeuwen de karrenvrachten vol mest, die men mengde met heide, blad of stro op het land gebracht. Door al die jaren is er een teeltlaag onstaan die meer humus en mineralen bevatte. Zo konden de gewassen beter groeien. Al werden ze er niet rijk van..
Bodemvoeding
Om die (bodemverrijkende) traditie voort te zetten. gebruik ik het liefst 'vegetarische bodemvoeding' Niks tegen dierlijke mest, maar vaak is die te rijk aan stikstof (groeiversneller). Al jaren lang gebruik ik bladafval vanuit de omgeving. Hoeft weinig voor gereden worden. en ik maak de buren blij.
Gevallen bladeren hebben de prachtige eigenschap dat het een 'kalme bodemvoeding 'is. Bladeren bevatten veel vezels en cellulose. Alle bodemdieren moeten daarop hun best doen om dat in kleine hapbare stukjes te krijgen. Iedereen aan het werk daar beneden!
De bladcompost die de planten moet voeden is dan een voeding die langzaam aan de plant wordt afgegeven. Dat levert weinig groeistress op voor de plant, in tegenstelling tot een opgefokte mest.
Tenslotte zit in blad allerlei voedingstoffen als ijzer, zink, mangaan etc. die de boom uit de bodem heeft gehaald met zijn diepe wortels. Die rijkdom is terug te vinden in het bladcompost. en die voedingstoffen-rijkdom wordt doorgegeven aan mijn groenteplantjes. En zij zetten dat weer om in geur, kleur en smaakstoffen!
het microklimaat
Als je het weer bericht leest. dan zie dat het overal verschillend is in Nederland. Sterker nog het weer is verschillend per woonplaats. Zo ook in mijn tuinderij in Best.
De regio zuidoost Brabant staat bekend om de wat hogere temeperaturen. Als het dan warm is, dan is het ook gewoon heet en droog. Dit in combinatie met de fijne zandgrond. Maakt het goed om gaan met water een noodzaak. d.w.z. dat je niet alles plat moet beregenen als het warm is, maar juist de planten goed moet trainen in het vasthouden van water.
Dat doe ik door de start van een plant zo sterk mogelijk te maken. want als een zaadje of eeen plantje éénmaal goed is aangeslagen (vastgeworteld). Dan kan ie bijna alles hebben.
Hoe ik die start zo sterk mogelijk maak? dat geheim zit 'm in het maken van de bodem structuur.
Vaak voel ik me net een bakker die de perfecte deeg maakt als ik de zaaibedden klaarmaak.
Vakmanschap
eigen gereedschap
nieuwe vormen en smaken
Innovatie