verhuizen - de SmaeckAcker

Ga naar de inhoud

verhuizen

wie zijn wij?

Zomer 2012: Van deze boerderij in Drenthe, waar wij 25 jaar lang hebben gewoond en de kwekerij de Heidevlinder hebben gerund, gaan we vertrekkenNa een zomer lang te hebben gezocht in Brabant en zo'n 30 boerderijtjes met land te hebben bekeken, hebben wij deze gekozen.
Deze boerderij in Best gaan wij intrekken. Het is gelegen aan een straat met een dierentuin, pannekoekenboerderij, klompenmuseum en Toon vertier. Nu de Heidevlinder erbij   


aug 2012 . Dit is de kwekerij die wij gaan afbreken : ruim 1 hectare, 35 tunnelkassen , 2000 tegels, honderden meters aan regeleiding, machines en gereedschappen, En natuurlijk niet te vergeten: ons eigen huisraad


Hier op deze akker in Best moet het gaan gebeuren. 10 jaar lang is hier niets op gebeurd. Hiervoor was het in gebruik als keuterboer met varkens en koeien.Dit is de stal van de nieuwe woning. Er bevindt zich alleen nog een vloer van leem. Het plan is om hier een werkplaats en groepsruimte van te maken.  (is nu onze winkel en inpakruimte geworden).Dit stalletje in Best moet een gereedschaps en trekkerschuur worden. Echter moeten we nog de nodige reparaties aan het dak uitvoeren om te voorkomen dat hij  instort.september 2012: Onlangs hebben we het dak van het stalletje opgekrikt met een 'dommekracht' van de buurman.Deze stal in Best is heeft al enige tijd geen dak meer , die ligt nu op de vloer van de schuur
(inmiddels is deze stal nu gesloopt en verwijderd)
23-9-12 Het land in Best is geploegd ! Dit wordt serieus. de samenstelling van de grond bestaat uit lichte zandgrond met redelijk wat organische stof. Hier moesten de arme Brabantse boeren hun kost verdienen . Nu zijn wij aan de beurt  
21-9-2012: Schrik Niet. Dit dak hebben we inmiddels al opgehoogd en dit muurtje gaan we nog afbreken.
Nokbescherming erop . Zo kan de nok-balk niet meer inregenen en doorrotten.
9-10-2012: Ik kon het niet laten om alvast een paar bedjes winterpostelein en veldsla te zaaien op onze nieuwe akker.


11-10 -2012 Kinderarbeid . je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen .11-10: hier en daar staan nog al wat brandnetels. Korte metten ermee, is het adagium van Frodo16-10-2012: De eerste tunnelkassen worden afgebroken: Klemmen los, regenleiding ontkopplen en in stukken zagen, deuren eraf, plastic snijden , plastic opvouwen, bogen demonteren en bundelen, palen uit de grond trekken, plastic uit de grond graven.

plastic lossnijdenen trekken maar jongens!


27-10-2012: de eerste zaadjes op de Broedijk zijn opgekomen. Winterpostelein en veldsla
Herfst op de Broekdijk . Daar wil je toch wonen.


1-11-2012 Eindelijk , we hebben de sleutel! Nu is de Broekdijk 18 echt van ons.Ja, ja.  Een echt Heidevlinderbord op de gevel van ons nieuwe adres. Staat goed, vinden we zelf.Het eerste vuurtje wordt er al gestookt . Hout zat .  Maar wat moet dat worden van die jeugd?
22-11-2012: Onze akker in Wapserveen begint steeds opener te worden . Nu nog 8 tunnelkassen.
1-12-2012 Sjonge jonge, echt mannenwerk zo'n muurtje breken in de boerderij van Best. Dit gaat de woonruimte worden voor Frodo , Brenda en de jongens.Wat doe je dan met zo'n muurtje? Wij denken slim te zijn door het te gebruiken als opvulmateriaal voor het ophogen van een lemen vloer. later nog cement erover.
Zondagmorgen.  Even wandelen met de jongens voordat we weer verder gaan klussen.Deze mannen , Rik en Adam uit Eindhoven leggen voor ons een nieuwe stroomleiding plus stopcontacten aan in  de stal. Er was nog helemaal niks. Goed werk , mannen !12-12-2012 De tunnelbogen staan gereed voor transport. 500 stuks!
Brenda brengt een kleur op de vloer. Een lichte kleur, dat maakt de kleine ruimte groter en lichter.15-12-2012 De eerste deur van onze woning zit er in . Nu nog de muur isoleren, aftimmeren en een kleurtje er op.
tafels , banken en stoelen staan er al . Er kan gewoond worden. Echter het plafond moet er nog tegenaangetimmerd worden. Nu nog kamperen, het kan alleen maar beter worden.17-12-2012 Wapserveen:  Vandaag begonnen met het uithalen en stapelen van de tegels van de hele kwekerij. 200 mtr. paden. plm 2000 tegels. = 20 pallets. Niet nadenken , gewoon doorgaan.


25-12-2012 Het laatste onderdeel van de kwekerij: Een  200 meter regenleidingen die onder de grond liggen eruit graven en oprollen / in stukken zagen. Ja ja, u leest het goed. Op de eerste kerstdag. En we verzuipen bijna. zoveel regen is er gevallen de laatste dagen. Nu hebben we af en toe het gevoel dat ons verhuisproject niet gaat slagen.


de Spannendste dag aangebroken: Vrachtbedrijf Bouwman uit Nijensleek heeft zijn trailler neergezet zodat wij het hele weekend de tegeles en tunnels in kunnen laden. Hier hebben wij nachten van wakker gelegen of het goed zou gaan.
Het weer zat mee. de buren zijn hulpvaardig. Overbuurman Jan stelt zijn Trekker en heftruck beschikbaar. en geeft mij in een half uur les hoe ik met zulke apparaten moet werken. Gelukkig haalt hij met zijn trekker de tegels van ons land. en zet ze op de parkeerplaats van onze overburen. Echt super!
Gelukkig kwam onze vriend Pasqualle ook een handje helpen. en John onze dorpsgenoot, die al ons oud ijzer heeft opgehaald hielp de moddersporen dichtgraven.
Maandagmorgen  7 januari 2013: Onze spullen zijn heel overgekomen. Volgens mij hebben de engeltjes echt meegeholpen.   En zo'n supervrachtwagen helpt natuurlijk ook. Ideaal voor verhuizen. je kan er van alle kanten bij en er zit een heftruck bij. Nu kunnen we 'rustig slapen'.
Ook op ons nieuwe adres in Best mocht vrachtwagen staan op de parkeerplek van de overburen. Heel fijn .

Overigens hebben we met onze eigen bus en aanhanger plm 40 keer heenen weer moeten rijden met alle ander overige kwekerijspullen en huisraad.5 jan 2013: Daar staan onze spullen dan . Op het nieuwe adres in Best. Aan de slag ermee!januari 2013: Het weer zit mee. direct zoveel mogelijk tegels leggen op onze nieuwe akker. Nog 200 meter te gaan.
Puin ruimen. Alleen voor echte kerels.15-1-2013: de winter kwam. Met sneeuw en vorst. Maar ook sneeuw in ons nieuwe huis!.
Toch maar als de bliksem een zolder bouwen in dat prachtige antieke achterhuis. Hebben we gelijk een zolder waar we wat spullen kwijt kunnen . Want ons nieuwe stekkie is wel wat kleiner dan ons vorige Drentse boerderijtje.Onze kipjes uit Wapserveen voelden zich na een paar dagen helemaal thuis op het erf. En .....ze blijven eieren leggen.
febr 2013: Niet zo'n beste foto, maar hier zijn we aan het martelen om onze koelcel op te bouwen in het oude stierenhok .Dit geval; de koelmotor en verdamper , die zo'n 100kg weegt, moeten we nu boven ons hoofd tillen om het op z'n plaats te krijgen. Overigens , die motor is al 30 jaar oud . Was eerst een koelmotor voor een SRV Boer. heeft daarna 15 jaar in Wapserveen gedraaid en moet nu hier zijn prestaties bewijzen.
Ja Hoor, het moest een keer gebeuren. onze riool afvoer verstopt , en goed ook. je kent ons, we halen er niet zomaar een specialist bij. Maar nu heeft hij ons verlost van een enorme verstopping.


januari 2013:Vandaag het aanleggen van een windhaag aan de zuidkant van de kwekerij. Regen en blubber. 150 meter lang5 februari 2013: EIndelijk: we gaan van start met het bouwen van de eerste regenkappen.
meten , palen slaan , boren, schroeven, plastic ,spannen etc.
Met zo'n kerel moet je geen ruzie krijgen....De eerste 2 kappen staan er al. Nu nog 28  te gaan.zondagmorgen 16 februari: De vorst is uit de grond. De frees gaat in de grond en de zon gaat schijnen vandaag.
Super, om die grond te mogen bewerken!Harken maar.

zaaien maar


3 maart 2013 : We zijn even een weekend in Wapserveen. Daar zaaien we de oude akkers, waar eens de tunnelkassen hebben gestaan in met ordinaire weidegras.

graszaad inharken6 maart 2013 : vandaag wordt er bron geboord op ons nieuwe stekkie, kunnen we de planten water geven met Brabants water. Kostte een paar centen , maar dan heb je ook wat.12 maart, Best: Het vriest en het sneeuwt. Ondanks dat zijn onze eerste rucola zaadjes opgekomen. Hoera!Wapserveen 20 maart 2013: Daar waar al die tunnelkassen hebben gestaan, wordt het nu weer een ouderwetse akker.2-4-2013:Een paar bessen planten uit Drenthe gaan we hier in de Brabantse grond uitproberen. Dat wordt dan Bourgondische jam.Onze beregening doet het in Best. Mag ook wel na die krukdrogeoostenwind10-4 Aardperen planten . Dat moet goed komen met die tweeeind April 2013: De Brabantse Oerbacterie is geboren !

de aankondigers van de komende open dag: zaterdag 11 mei van 10:00 tot 17:00 uur
van harte welkom!11-5-2013 de Open dag . Het regende veel, maar de belangstelling was goed en het was o zo gezellig onder het 'feest-afdak'.
Kacheltje aan, soepie erbij.


KEIGAAF! Onze eertse oogst bladgroente.28 mei: Ons kraampje aan de weg . Money, money!
juli 2013, Best: De oogst is begonnen. Slijp de messen en zet het fornuis maar aan


Terug naar de inhoud