buitenplaats - de SmaeckAcker

Ga naar de inhoud

buitenplaats

wie zijn wij?
Buitenplaats
de SmaeckAckerNaast de economische hoofdzaak van de SmaeckAcker van Groentes leveren aan betere restaurants willen we meer zijn dan een tuinderij die enkel op productie gericht is.
De Smaeckacker is ook bezig met behoud en versterken van:
  • natuur
  • cultuur
  • en historie
Al deze thema's in een zijn in een landelijke context. Eigenlijk zoals vroeger een buitenplaats werd gehouden, maar dan in het klein.
Met deze thema's willen wij deze kwestbare zaken behouden die uit de cultuurhistorie en natuur komen, uitdragen om het aan anderen  te delen en na te laten voor de toekomst, voordat deze kwetsbare en mooie zaken verloren driegen te gaan.


de Brabantse langgevelboerderij en zijn gebouw(en)
cultuurhistorische gebouwen voor het boerenbedrijf


de typische boerderijvorm die je veel in Brabant tegenkomt.
vroeger voorin de woning en achterin de koeienstal.
deze is gebouwd in 1910Het vroegere bakhuis, varkenshok en stierenstal.
nu werkplaats, koelcel en fietsenstal.

Voordat wij hier in 2013 in trokken werd deze boerderij bewoond door de generaties Kroos. de laatste generatie waren 2 vrijgezelle broers die wat divers kleinvee hielden. Zoals koeien, varkens en wat paarden.
Daarvoor is de SmaeckAcker ook in  gebruik geweest als warmoezerij (tuinderij dicht bij een dorp of stad).
Hieronder nog een oude vergunning voor het telen van groentes uit 1951.Natuur


Buitenplaats de SmaeckAcker is gelegen in het buitengebied van  Best. Het ligt net tegen het natuurgebied de Scheeken, een onderdeel van het Groene woud.
de Scheeken is een nat natuurgebied doordat er een veel leem in de ondergrond ligt.
De tuinderij werkt alleen met natuurlijke methoden. Er worden zo'n 90 soorten groente, kruiden en bloemen geteeld. Een grote diversiteit aan soorten.
De bodem van de SmaeckAcker is een soort groot verwend kind. Die krijgt alles wat maar goed is voor het bodemleven en de planten.
Verder wordt er alleen ambachtelijk en handmatig te werk gegaan op de tuinderij. Op die manier krijgt de plant en de bodem de meeste aandacht en het levert ook de mooiste en lekkerste producten op


   
in de zomer is er een explosie van diverse insecten waaronder allerlei vlinders. Zoal deze koninginnepage die over de akker fladdert.
Verder barst het va de bijen, hommels en wespen als alles vollop bloeit.

 
Op het achtererf staan 2 monumentale notenbomen.
vroeger hadden deze bomen hun nut voor de noten en dienden tegen de muggen. Cultuurhistorische erfbomenlangs de tuinderij staat een knotwilgenhaag van ruim 100 mtr. lang
onder de knotwilgen staat een beukenhaag.
knotwilgen was typisch gebruikshout voor het platteland en geeft het landschap zijn Hollandse karakter.In de voortuin van de boerderij staat een rij antieke perenbomen. Daaromheen een beukenhaag als natuurlijke afscheiding
Naast de schoonheid van oude fruitbomen is ook gebruiksfruit.


Deze winter gaan er over de buitenplaats de SmaeckAcker diverse nestkasten geplaats worden.
waaronder: torenvalk, uil, spreeuwen en vleermuizen.
Zelfs zonder nestkasten is het een paradijs van vogels. Van nature komen de volgende vogels al voor op de SmaeckAcker:
bonte specht, groene specht, uiltjes, tortelduiven, Vlaamse gaai, ekster, merel, zanglijster,  mussen, Buizerds, houtduiven, kauwtjes (mijn lievelingsvogels).

Terug naar de inhoud