historische fruitbomen - de SmaeckAcker

Ga naar de inhoud

historische fruitbomen

fruitbomen
Historische fruitbomen
van de SmaeckAcker

Het kwam door de corona-horecalockdown. Met mijn culinaire groentetuinderij kon ik een jaar geen kant op.
Om te overleven nam ik een bijbaan bij een laanboomkweker in mijn buurt. Door dat werk kwam ik op een idee om te gaan beginnen met het kweken van Fruitbomen, naast de culinaire groentes voor de toprestaurants.
In mijn zoektocht naar fruitboom-informatie kwam ik Jan Zandbergen tegen, een echte specialist op het gebied van oude fruitrassen en snoeien. Hij wees me op een collectie van 70 perenrassen en appelsoorten die zouden gaan verdwijnen. Ze stonden bij het enige fruitmuseum van Nederland in Kapelle Biezelingen (Z.). Of ik er voor voelde om die collectie genetisch voort te zetten, anders gingen ze op de brandstapel. Want dat stuk land waar die fruitbomencollectie stonden, moest per direct worden ingezet als bouwgrond voor woningbouw.
Daar hoefde ik geen 2 seconden over na te denken.
Onder leiding van Jan ben ik als de wiedeweer gaan leren enten. Om met de laatste takjes van die bijzondere collectie weer nieuw leven in te blazen.

 
de 70 historische perenrassen die we in de winter hebben geënt

later reisde ik nog af met mijn bussie en aanhanger om naar het fruitmuseum te gaan om de laatste fruitbomen te redden van de ondergang. Aldaar werd ik warm onthaald door een aantal ferme krasse echte Zeeuwse oudjes die een enorm groot hart en kennis  hebben voor de oude fruitrassen.
Ze zeggen wel eens als je er een gulden in stopt, houden ze niet op met praten over...Dat ging hier meer dan op. over iedere boom hadden ze wel een bijzonder verhaal of geschiedenis. Niks niet geplukt van het internet, maar uit het blote hoofd en hart.
En omdat ik van oorsprong ook een Zeeuw ben en Dekker heet  van achter. Hadden ze voor mij iets waar mijn bloed een paar graden warmer van werd. Het appelras ' Dekkersroem' Dat ras moest ik zeker van hun voortzetten.
Uiteraard voelde ik direct de missie om van deze wandelende 'fruitbomen-encyclopediën' hun kennis en kunde voort te zetten op een stuk van de SmaeckAcker in het Brabanste Best.


enkele indrukken van het Nederlands Fruitmuseum en hun mensen.


de 70 opgeënte historische perenrassen.
Terug naar de inhoud