historische fruitbomen - de SmaeckAcker

Ga naar de inhoud

historische fruitbomen

fruitbomen
Frodo's Historische fruitbomen
van de SmaeckAcker

Hoe het begon
Het begon door de corona-horecalockdown 2020 / 2021. Met mijn gespecialiseerde culinaire groentetuinderij kon ik een jaar geen kant op, want ik levcerde mijn groentes alleen aan de tophoreca. en die moesten dicht.
Om toen te overleven nam ik een bijbaan bij een laanboomkweker in mijn buurt. Door dat werk kwam ik op een idee om te gaan beginnen met het kweken van bomen. Nee geen laanbomen, die lagen mij niet, maar Fruitbomen. Van kinds af aan hadden mijn ouders altijd wel ergens een fruitboom staan, ik vond dat al machtig en lekker. Naast de culinaire groentes die ik al kweek voor de toprestaurants.
In mijn zoektocht naar fruitboom-informatie kwam ik Jan Zandbergen tegen, een echte fruitboomkenner (voor mij nu al een legende op het gebied van oude fruitrassen en fruitboomsnoeien). Hij wees me op een collectie van 70 perenrassen en appelsoorten die zouden gaan verdwijnen. Ze stonden bij het enige fruitmuseum van Nederland in Kapelle Biezelingen (Z.). Of ik er voor voelde om die collectie genetisch voort te zetten, anders gingen ze op de brandstapel. Want dat stuk land waar die fruitbomencollectie stonden, moest per direct worden ingezet als bouwgrond voor woningbouw....!
Daar hoefde ik geen 2 seconden over na te denken.
Onder leiding van mijn strenge leermeester Jan ;) ben ik als de wiedeweer gaan leren enten. Om met de laatste takjes van die bijzondere bijna verloren collectie weer nieuw leven in te blazen.

de 70 historische perenrassen die we in de 1ste coronawinter hebben geënt

later reisde ik nog af met mijn bussie en aanhanger om naar het fruitmuseum te gaan om de laatste fruitbomen te redden van de ondergang. Aldaar werd ik warm onthaald door een aantal ferme krasse echte Zeeuwse oudjes die een enorm groot hart en kennis  hebben voor de oude fruitrassen.
Ze zeggen wel eens als je er een gulden in stopt, houden ze niet op met praten over...Dat ging hier meer dan op. over iedere boom hadden ze wel een bijzonder verhaal of geschiedenis. Niks niet geplukt van het internet, maar uit het blote koppie  en hart.
En omdat ik van oorsprong ook een Zeeuw ben en Dekker heet  van achter. Hadden ze voor mij iets waar mijn bloed een paar graden warmer van werd. Het appelras ' Dekkersroem' Dat ras moest ik zeker als een echte Dekker van hun voortzetten.
Uiteraard voelde ik direct de missie om van deze wandelende 'fruitbomen-encyclopediën' hun kennis en kunde voort te zetten op een stuk van de SmaeckAcker in het Brabanste Best.


enkele indrukken van het Nederlands Fruitmuseum en hun mensen.


de 70 opgeënte historische perenrassen.
inmiddels zijn die nu al 2 meter lang.

Open voor fruitboomverkoop:
zaterdag van 10 tot 16 uur
let op! zat 18 febr gelsoten i.v.m beurs
&
op afspraak
tel: 06-10207863

Kwekerij de SmaeckAcker
Frodo Dekker
Broekdijk 18
5681 PG Best
Tel : 06-10207863
mail: smaeckacker@outlook.com

Terug naar de inhoud