peppelmeubel - de SmaeckAcker

Ga naar de inhoud

peppelmeubel

meubels van Peppeplhout
Peppelmeubel
Meubels gemaakt van lokaal hout in combinatie met oud gebruikt hout. Ambachtelijk en origineel ontworpen en vervaardigd door Frodo Dekker.


Waarom Populierhout?
Ik woon in Best op het platteland. Omringd door de vele populieren die als pilaren het landschap aanduiden. Brabant en Holland hebben hun bestaan aan de populier te danken. Het is hout dat snel groeit en voor de arme boerenbevolking een uitkomst was om mee te bouwen. Klompen, planken en bonenstokken werden er van gemaakt. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Die kleine industrie van vroeger is niet meer.
Maar als je één keer een doorgezaagde peppel hebt gezien en geroken, ben je verkocht.
De nerftekening en kleur. Fluweelzacht en licht bruin-wit-grijs. Bovendien is iedere plank anders van tekening. Het nerf-patroon boeit altijd.

 

Daarnaast is het een fijn idee van lokale verbondenheid dat het hout waarmee ik werk van uit mijn 'achtertuin' komt. Ik heb de bomen zelfs zien groeien. Niks geen gesjouw met hout uit Noorwegen, Finland of Verweggistan.
Gebruikt hout.
Dat is natuurlijk hout met een doorleefd verhaal. Totaal gedroogd, uitgeloogd. Hier en daar een spijkergat, een barst, een scheur of een schimmelvlek. De ene keer komt het van een dak van een jaren 30 woning, de andere keer van een oude winkel of garage. Er is geen boeiender hout dan gebruikt hout en het dwingt mij tot creativiteit. Tenslotte is het een goede duurzame bijdrage. Het voorkomt dat er onnodig nieuw hout gekapt moet worden.

Deze beide ingredienten zijn voor mij de inspiratie om er meubels van te bouwen. Meubels met het zachte en lichte karakter van de Peppel en het stoere, doorleefde van het gebruikte hout.


Hoe het begon.

Hoofdzakelijk ben ik tuinder van culinaire groentes voor toprestaurants in de regio Eindhoven en Den Bosch.
In de wintertijd ligt de kwekerij op zijn gat en was ik vaak aan de slag met onze boerderij die nodig verbouwd moest worden. Dat doen wij in stapjes. Ieder jaar weer een stukje. Meestal gebruik ik daarvoor gebruikt hout.
Afgelopen jaar moest er een nieuw aanrecht in en ik had al langer de droom om die zelf te maken van populierenhout. Na lang zeuren aan het hoofd van mijn vrouw ging ze overstag en ik ging aan de slag. Het resultaat mocht er zijn, dat vonden we beiden. Naderhand kreeg ik er veel lovende reacties op en na een jaar voldeed de keuken nog steeds. Het hout was nog in goede staat en functioneerde net zo als in het begin.
De daarop volgende winter had ik wat minder te verbouwen aan de boerderij en had ik meer tijd over. Op dat moment ontstond het idee om meer te doen met dat Peppelhout dan een eigen keuken. Voor mij het begin om meubels te maken met Peppelhout.
En wat is nou mooier dan in de traditie te stappen die de vroegere plattelandsbevolking ook uitvoerde in mijn omgeving. Zomers druk op de akker en 's winters met peppelhout aan de slag om klompen, gereedschap e.d. te maken.
Wat is er te koop ?

Naast eigen ontwerpen, Maak ik ook meubels op aanvraag. Maatwerk dus.

DRESSOIR
Bestaande uit populierenhouten deurtjes en handvatten. Bovenplanken en legplanken bestaan uit doorgezaagde balken die van een klooster afkomstig zijn.
afmetingen:  183 x 49 x 80 cm   
Prijs 345,-


 

 
Diverse handgesneden handgrepen

Tafel eetkamer
Blad van sloophout van gezaagde balken, afkomstig uit een klooster en poten van populierhout.
Afmeting: 200 x 75 x70 cm
Prijs: 185,-

Hoge boekenkast met  3 schuiflades
180 x 80 x 30  cm.
225,-

Terug naar de inhoud