de Brabantse oerbacterie - de SmaeckAcker

Ga naar de inhoud

de Brabantse oerbacterie

wie zijn wij?


De Brabantse Oerbacterie is een unieke mix van bacterien, schimmels en gisten gewonnen door ons uit de Brabantse omgeving. Deze microben zijn onaangetast en hebben de oerkracht nog in zich om het in slaap gevallen bodemleven op te wekken . Zodanig dat het bodemleven niet tegen ons werkt , maar voor ons.....Geschikt voor compost starter, bodemleven-starter, Diervoer om te vormen tot probitica, zuurkool in te maken etc...
Voor ons op de kwekerij dient de oerbacterie als starter voor het bodemleven. Net zoals de desem nodig is voor het maken van een mooi gerezen brood. 
de Brabantse oerbacterie

Het proces van het onstaan van de Brabantse Oerbacterie
Om algen te winnen halen we water uit een schoon ven op de brabantse heide. De algen  leggen koolzuur vast en zetten dit in de grond om in de vorm van krachtige suikers. Dat geeft onze plantenwortels extra energie.

Uit de bodem van het bos halen we verschillende nuttige schimmels. Sommigen zijn wel tientallen jaren oud. Deze schimmels maken nuttige materialen vrij als fosfor, koper en ijzer. Deze stoffen geven onze planten een hogere weerstand en hun kleur en smaak verbeterd daardoor aanzienlijk. Daarnaast beschermen deze schimmels de plantenwortels en geven de bodem een goede structuur.
Oer-oude schimmels uit de heidegrond zijn in staat om taaie materialen af te breken. Zo kun je makkelijk van paardenmest humus maken.


Dit is een trucje om wilde Brabantse melkzuurbacterien te vangen. Gewoon in een meelpaje. Ze zijn van nature nogal zuur. Met dat zuur zijn de bacterien in staat om de wortels van jonge plantjes goed te beschermen tegen schadelijke schimmels.
Al deze bacterien en schimmels mengen we in een eikenhouten vat, voegen daar nog wat melasse aan toe en laten ze rustig en tijdje 'broeden en rijpen'. Eikenhout leent zich daar uitstekend voor, daar het geen weekmakers bevat die een negatieve invloed kunnen uitoefenen op de microben.

Dit is het begin van het proces van de 'Brabantse Oerbacterie' waarmee wij onze planten en de bodem  gezond en krachtig houden .


Na een rijping van een paar maanden is de 'Brabantse Oerbacterie' geschikt om over het gewas, bodem en paardenmestcompost uit te sproeien. Bij een beetje temperatuur gaan ze  direct aan de slag. Ook helpen ze onze planten en bodem te beschermen tegen ziekteverwekkers (zie onze werkwijze).
Fermentatie pakket

Dit startpakket helpt u om uw keuken-, gras- en onkruidafval binnen vier weken te fermenteren tot bruikbare plantenvoeding en bodemverbetering.

Inhoud:
- een professioneel fermentatievat van 30 of 120 liter met waterslot
- zak gemalen stro
- 1 ltr drentse oerbacterie starter  

Kosten:
30 ltr: 30,-
120 ltr: 60,-

Bestellen en info:
@: heidevlinder@hotmail.com
T: 0499-327222
Terug naar de inhoud